neděle 7. října 2012

Pergamon Museum Berlin


Dnešní pohlednice z Berlína je z muzea Pergamon, které stojí spolu s dalšími muzei na Museum Insel nebo-li Ostrovu Muzeí. Ze všech muzeí jsme navštívili jen Pergamon (ovšem slovo jen musí být v uvozovkách).
Pergamon jsme si vybrali mimo jiné proto, že zde zrovna 30.9. končila výstava panoramatického obrazu starověkého města Pergamon od umělce Asisiho. Panorama se nesmělo fotit, takže si můžete prohlédnout zajímavosti zde. Byl to skvělý zážitek, kdy jsme vystoupali do speciálně sestavené válcovité konstrukce a ze shora si prohlíželi panorama starověkého města ve 3D, a aby zážitek byl intenzivnější, bylo simulováno střídání dne a noci, takže se s přicházející nocí setmělo, zpívali cikády a někde štěkal hlídací pes....
Samotné muzeum je také plné úžasných památek, ze všech nejznámější je Ištařina brána, postavena v reálné velikosti (je krásně modrá - sestavena z barevných kachlí, je to jedna velká úžasná mozaika) a právě tím, jak je postavena v životní velikosti vás ohromí hned při vstupu. Nejvíce mě osobně zaujaly architektonické prvky zbytků zdí a mozaiek vestavěné přímo do stěn muzea, někdy to byly opravdu velké fragmenty zdí či části středověkých budov. Stejně tak i v druhém patře, kde bylo islámské umění byly krásně zrestaurované kusy.
Takže až budete někdy v Berlíně muzeum Pergamon by vám určitě neměl uniknout.
Krásný týden všem!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Vám za návštěvu a komentáře!
Thank You for your visit and comments!