středa 12. prosince 2012

Bílé kaly v modré – The White Callas in Blue



Dnešní obrázek opět obsahuje hodně modré barvy, takže bych v dnešním příspěvku chtěla  rozebrat význam modré barvy a dalších použitých barev podle Susane F. Fincher a její knihy Vytváření mandaly. Nemyslím, že zmíněné významy barev se hodí pouze pro interpretaci specifických kruhových obrazů - mandal. Většina významů barev popsaných v této knize se opírá o různé výklady - psychologické, liturgické, duchovní a jsou velmi zajímavé.
Než se dostanu k citacím, nějaké detaily ohledně obrázku. Je kreslený opět pastelkami, ve formátu 18,5 x 28 cm. Je to abstraktní kresba v tom smyslu, že se kresba neodvíjela od žádného konkrétního objektu, to znamená, že k tomuto obrázku mě nevedla žádná má fotografie, je to svým způsobem „fantazie“. Tento obrázek jsem nakreslila už před dvěma lety a teprve teď jsem si na něj vzpomněla. Když jsem si ho prohlížela po těch dvou letech očima vycvičenýma hodinami kreslení, světe div se, přesto se mi líbil i dnes. Rozhodla jsem se ho jen malinko doladit....A až mu objednám slušivou paspartu bude také k mání na fler.cz.

Modrá barva
Modrá nám připomíná jasnou oblohu, nekonečně se rozpínající vodu a chladné stíny. Modrá představuje klid, jas a mír. Výzkumy ukazují, že elektrická reakce mozku na modrou znamená relaxaci.
Mohl by to být důvod, proč většina lidí má ráda modrou?
Naše zkušenosti s modrou v přírodě nás učí o skutečnostech, které jsou mimo lidské měřítko
(nebe, oceán), a budí naši intuici směrem k porozumění rozlehlého schématu věcí, jehož jsme všichni součástí.
V astrologii je modrá barva spojena s Jupiterem. Je opravdovým vládcem těch, kteří se narodili ve Střelci a Rybách (a kdo, že je tady Ryba? – přeci já :).
Indigo může odhalit probuzení intuice, dosažení moudrosti a rozvíjení hlubší a smysluplnější filozofie v životě. Rovněž se může vztahovat k zážitku tmavé noci duše, pocitu deprese, ztráty či zmatku. Jako temná noc, která musí být prožita před svítáním.

Bílá barva

Bílá představuje čistotu, panenskost a duchovnost. Bílá je měsíčním světlem, mlékem a perlami. A bílá je zároveň nicota, prach a kost.
Před několika stoletími věda objevila, že bílé světlo, když prochází hranolem, obsahuje celé spektrum barev. Bílá pak může v pravém slova smyslu představovat jednotu, ze které prochází mnohost (barev).
Bílá jako Vánoce symbolizuje čistotu svatého dítěte. Děťátko Ježíš je také pozůstatkem dítěte, které bydlí v každém z nás.
Bílá může představovat zvýšenou duchovnost, jas a připravenost na změnu. Rovněž může oznamovat ztrátu energie, výzvu k hledání smyslu toho, co jste, či ukrytých oblastí silných emocí. Pro některé může bílá odhalovat nechuť k obejmutí života v těle, v těle, které je stále svými touhami za něčím hnáno a k něčemu nuceno, které má svůj rytmus a slabosti.
Bílá je připomínkou Světla.

Zelená barva

Zelená je barva přírody, která hýří rostoucí vegetací a příjemně voní čerstvostí. Zelená nám připomíná cyklickou obnovu světa přírody, který umírá a je znovu zrozen s každým jarem, čerstvým a plným skrytých možností. Zelená symbolizuje princip přirozeného růstu a schopnost vyživovat rostoucí věci.
Zelená je pro většinu lidí příjemnou barvou. Goethe vysvětloval pocit harmonie, kterou zelená přináší, pomocí teorie, že zelená se nachází na spojnici protikladů černé a bílé. Podle Goetha je modrá výsledkem zesvětlení černé a žlutá je vytvořena ztmavěním bílé. Z tohoto pohledu je zelená výsledkem smíchání modré, tj. odvozeniny černé, se žlutou, ztmavělou bílou.

Zdroj: Susanne F. Fincher (Creating Mandalas)
           Vytváření mandaly Cesta poznání léčení a sebevyjádření

P.S.: A zde jasný příklad toho, jak je důležité denní světlo pro fotografování uměleckých děl.
Obrázek jsem po úpravách vyfotila při umělém světle. Bohužel, i když máte kvalitní foťák a nastavíte si režim umělé osvětlení, výsledek je velmi zkreslený. Umělé světlo prostě „žere“ barvy :)...Proto tak potřebuji, aby se zase prodloužil den!!! Aúúú.
Takže pokud chcete mít pěkné fotografie svých děl, nikdy nefoťte při umělém osvětlení.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Vám za návštěvu a komentáře!
Thank You for your visit and comments!